Viziris Ooglijn

Nieuws

30-11-2010 PERSBERICHT: Slechts 11 van de 400 gemeenten hebben toegankelijke website

Goede interactieve website kan gemeenten miljoenen besparen

Uit het register van het Waarmerk drempelvrij.nl blijkt dat op dit moment slechts acht van de ruim 400 gemeenten voldoen aan de meest basale toegankelijkheidseisen. Maar drie gemeenten voldoen aan de Webrichtlijnen, de afgesproken, optimale variant.

Lees het volledige bericht van PERSBERICHT: Slechts 11 van de 400 gemeenten hebben toegankelijke website
25-11-2010 Week van de toegankelijkheid 2011

Heeft u ideeën of suggesties voor de Week van de Toegankelijkheid 2011, volg dan onderstaande link en laat u horen!

https://www.weekvandetoegankelijkheid.nl

22-11-2010 Reactie Viziris op concept-voorstellen CVZ voor functiegerichte omschrijving van hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de visuele functie

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) doet op verzoek van de minister van VWS voorstellen voor een functiegerichte omschrijving van hulpmiddelen in de Zorgverzekeringswet. Beoogd doel van de functiegerichte aanspraken is dat het zorgaanbod zich richt naar de vraag in plaats van omgekeerd.

Viziris komt helaas tot de conclusie dat onze achterban niets of weinig opschiet met de voorliggende voorstellen voor functiegerichte omschrijvingen. Sterker nog: wij vrezen dat de situatie voor onze achterban mogelijk slechter wordt dan in de huidige regeling. Immers, de voorstellen lijken alleen gestuurd op kostenbeheersing, en niet op kwaliteit, en voldoen daarom niet aan de doelstellingen voor functiegerichte aanspraken.

Lees het volledige bericht van Reactie Viziris op concept-voorstellen CVZ voor functiegerichte omschrijving van hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de visuele functie
22-11-2010 Gesproken ondertiteling 13 december weer in de Tweede Kamer

Eind oktober heeft Viziris aan een groep intensieve gebruikers van de gesproken ondertiteling via Komfox en Webbox gevraagd hun ervaringen te melden. De meesten zijn erg ontevreden over het systeem en hebben spijt van hun aankoop. Op 13 december worden hierover door het CDA vragen gesteld in de Tweede Kamer.

Lees het volledige bericht van Gesproken ondertiteling 13 december weer in de Tweede Kamer
22-11-2010 Slechtziendendag Ziende(r)ogen op 22 januari 2011

Op 22 januari 2011 vindt een spetterend evenement plaats over zien en minder goed zien: Ziende(r)ogen, de eerste landelijke slechtziendendag van de NVBS, in Gouda. De NVBS nodigt u van harte uit deze dag mee te maken.

In het ochtendprogramma treden bekende Nederlanders op. Eén van hen is Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Andere sprekers zijn Annemiek van Munster, schrijver van +23, trainer Joost Rigter en FNV-bestuurslid Leo Hartveld. Tijdens het middagprogramma kunt u deelnemen aan talloze workshops. Thema’s daarvan zijn onder meer: Hoe vertel ik een werkgever over mijn beperking? Kan mijn zoon of dochter straks wel naar de middelbare school fietsen?

Lees het volledige bericht van Slechtziendendag Ziende(r)ogen op 22 januari 2011
22-11-2010 Plan voor meer grote letterboeken voor slechtziende kinderen

Goed lezen leer je door het veel te doen en liefst met teksten die je boeien! Je ontwikkelt dan vanzelf een ruimere woordenschat, en vooral: je leert hoe woorden geschreven worden. Een goed woordbeeld is ook van groot belang om correct te leren schrijven.

Gesproken boeken of luisterboeken zijn daarvoor niet de oplossing. Grote Letterboeken kunnen wél behulpzaam zijn. Dit zijn boeken met een aangepast, groter en duidelijker lettertype. Alleen, er zijn zo weinig grote letterboeken voor kinderen, en dan zijn ze ook nog moeilijk te vinden.

De NLBB Vereniging van Leesgehandicapten en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken zijn daarom van mening dat het de hoogste tijd is dat meer grote letterboeken voor de jeugd op de markt komen om zo verspreid te kunnen worden via openbare bibliotheken.

Lees het volledige bericht van Plan voor meer grote letterboeken voor slechtziende kinderen
22-11-2010 Brochure 'Reizen met de ov-chipkaart' op Daisy CD

De Ooglijn van Viziris krijgt veel vragen binnen over de OV-chipkaart. Veel vragen betreffen specifiek het Viziris-maandabonnement. Daarnaast ontvangen we ook veel algemene vragen over de werking van de OV-chipkaart.

In februari 2010 is er een nieuwe brochure uitgekomen, waarin hierover uitleg wordt gegeven. Op verzoek van Viziris heeft het (voormalige) ministerie van Verkeer & Waterstaat aan Dedicon de opdracht gegeven om de brochure “Reizen met de OV-chipkaart”op Daisy CD uit te brengen.

De CD is aan te vragen bij de Ooglijn van Viziris via ooglijn@viziris.nl of 030-294 54 44. Geef uw naam en adresgegevens op, en de Ooglijn-medewerkers zorgen ervoor dat u de CD gratis ontvangt. Uiteraard blijft de Ooglijn beschikbaar voor uw persoonlijke vragen over de OV-chipkaart of het Viziris maandabonnement.

22-11-2010 Geluid in Zicht

Op 20 oktober 2010 vond in Amsterdam het symposium “ Geluid in Zicht” plaats, een initiatief van Hannes Wallrafen. Mensen met een visuele beperking willen, net als anderen, mobiel zijn. Als het gaat om oriëntatie in een gebouw, dan is men afhankelijk van de hulp van derden. Er is wat anders nodig om zelfstandig door een gebouw te kunnen navigeren. Hannes Wallrafen heeft een aanzet gedaan om,

Lees het volledige bericht van Geluid in Zicht
22-11-2010 Werkgroep Ouderen en Infrastructuur bij CROW

Viziris is deelnemer aan de recent opgerichte werkgroep Ouderen en Infrastructuur. De werkgroep heeft als opdracht te komen met aanbevelingen voor stoep en straat, om voetgangers en fietsers te helpen om daar veiliger (en langer) gebruik van te maken. De werkgroep is opgezet door het CROW, een kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte, www.crow.nl. De deelnemers komen verder uit organisaties als de ouderenbonden, fietsersbond, voetgangersvereniging, CG-raad, ANWB, Rijkswaterstaat, e.d. Namens Viziris neemt Henk Battum uit Heerhugowaard deel aan deze werkgroep. De planning voorziet medio 2011 een handboek op te leveren. We houden u via deze Nieuwsbrief op de hoogte van de resultaten.

22-11-2010 Automatische e-mail Nieuwsservice Dedicon / Loket na een jaar weer herstart

Begin dit jaar werden de laatste kranten en tijdschriften diensten van Dedicon overgeheveld naar het Loket Aangepastlezen. Er wasechter geen rekening gehouden met de e-mail nieuwsservice waarvoor een journalist elke week voor de doelgroep interessante berichten verzamelde en bewerkte. Viziris heeft aangedrongen op een snelle oplossing. Vanaf eind november 2010 is het mogelijk om wekelijks op vrijdag per e-mail een overzicht te ontvangen van de nieuwsberichten zoals die zijn geplaatst op de websites www.aangepast-lezen.nl en www.leeshandicaps.nl. Jammer is dat een directe verzending zoals vroeger niet meermogelijk is. U kunt zich aanmelden voor deze gratis berichtenservice door contact op te nemen met het Loket Aangepastlezen.

1 - 10   |   Bekijk de volgende 10 berichten Ga naar boven
Zoekformulier

Toegankelijkheid:

© viziris.nl
Disclaimer