Viziris Ooglijn

De iPhone hype: het moeilijkst is gewoon bellen

Datum: 03-12-2010
De iPhone hype: het moeilijkst is gewoon bellen

Wereldwijd is onder mensen met een visuele beperking de iPhone een hype. De iPhone is een mobiele telefoon die je moet bedienen met een aanraakscherm. Hoe kan dat? En is het allemaal rozengeur en maneschijn, zoals de succesverhalen van veel visueel gehandicapte gebruikers je willen laten geloven?

De iPhone is een telefoon met heel veel extra’s of zo u wilt een mini computer die ook kan bellen. Hij is niet goedkoop, afhankelijk van de versie: €700 of €950 zonder abonnement. Ter vergelijking, een Nokia telefoon met extra spraak of vergrotingsprogramma kost tussen €350 en €600. Bij de iPhone zijn er geen meerkosten voor vergroting en spraak programma’s, het zit er allemaal al in. Bovendien zijn er gratis of tegen enkele euro’s allemaal extra programmaatjes, die door duizenden bedrijven en hobbyisten op hun zolderkamertjes worden gemaakt. Die zijn verrassend vaak geheel of grotendeels toegankelijk omdat Apple, de maker van de iPod, iPhone en iPad het maken van een programma zo heeft ingericht dat daaruit vaak al toegankelijke programma’s voort komen. Ter voorbeeld: de NS was verrast dat hun iPhone programma toegankelijk was terwijl zij daar van te voren niet speciaal aandacht aan hadden besteed.

De iPhone vergt een geheel andere bediening met vegen, tikken en dubbeltikken met één of meer vingers. Een techniek waar je in moet groeien en echt even de tijd voor moet nemen. Maar dan wordt onderweg reisinformatie opvragen, muziek luisteren, uitzending gemist, de weekaanbiedingen in je supermarkt lezen of een restaurantje in de buurt zoeken en de beoordelingen door klanten lezen een steeds groter feest. Je kunt eenvoudig schakelen tussen lezen per teken, woord, regel of kopjes waardoor internet een veel groter feest wordt dan met de gewone mobiele telefoon met Talks of Mobile Speak. Een plaatje herkennen, een GPS route lopen, het kan allemaal tot op zekere hoogte, want echt goede programma’s die precies doen wat je als visueel gehandicapte gebruiker nodig hebt zijn er niet zo maar. Tekst herkennen zoals met de KNFB reader of een route lopen zoals met het GPS programma Wayfinder is er nog niet bij.

Je moet er wel het type voor zijn die dit soort dingen handig vindt en er is een probleem: bellen en sms’en gaat veel trager en je maakt meer fouten. Eerst vegen tot je op het invoerveld staat, dan het veld activeren met dubbeltikken, met veegbewegingen het goede teken vinden, dan dubbel tikken om het in het invoerveld te krijgen enz. Als je blij bent met de IPhone heb je het er allemaal graag voor over omdat je er veel voor terug krijgt, maar de toetstelefoon fanaat die veel belt en sms’t, mist zeker de eerste maanden zijn oude telefoon. Er zijn zelfs iPhone gebruikers die voor het bellen een goedkoop telefoontje hebben aangeschaft. Conclusie: laat je niet gek maken en overweeg goed of de iPhone echt iets voor jou is.

Meer informatie:

Apple Accessiblity site: www.applevis.com  (engelstalig)

Nederlandstalige nieuwssite www.iphoneclub.nl

Inschrijven op het Nederlandstalig forum voor de doelgroep: voiceover apple subscribe@yahoogroups.com


Ga naar boven
Zoekformulier

Toegankelijkheid:

© viziris.nl
Disclaimer