PERSBERICHT: Slechts 11 van de 400 gemeenten hebben toegankelijke website
Persbericht
30 november 2010
Slechts 11 van de 400 gemeenten hebben toegankelijke website
Goede interactieve website kan gemeenten miljoenen besparen
Uit het register van het Waarmerk drempelvrij.nl blijkt dat op dit moment slechts acht van de ruim 400 gemeenten voldoen aan de meest basale toegankelijkheidseisen. Maar drie gemeenten voldoen aan de Webrichtlijnen, de afgesproken, optimale variant.
Onderzoekers hebben op verzoek van gehandicaptenorganisaties en de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl een indicatieve scan uitgevoerd naar mogelijke toegankelijkheidsproblemen op gemeentenwebsites. Dit om na te gaan of gemeenten voldoen aan de Webrichtlijnen. In 2008 is in een convenant met de overheid afgesproken dat gemeenten daaraan moeten voldoen. Hierdoor zijn ze robuust, goed vindbaar in zoekmachines, te bekijken op pda's en mobieltjes en goed toegankelijk voor mensen met een beperking.
De resultaten lijken in vergelijking met de Accessibility Monitor voorjaar 2010 te zijn verslechterd. Van de 33 onderzochte gemeenten voldoet er geen enkele aan de Webrichtlijnen. Een gemiste kans, want gemeenten kunnen gezamenlijk miljoenen bezuinigen op de overige loketten balie, telefoon en papier. Daarop duiden ervaringen van gemeenten met een goed interactief e-loket.
Grote zorgen
Viziris, de belangenorganisatie van mensen met een visuele beperking, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Bartiméus maken zich grote zorgen over deze uitkomst.
Steeds vaker wordt van burgers verwacht dat zij informatie en diensten van gemeenten via de website afnemen. Denk daarbij aan de informatie over het grootvuil schema, het opvragen van een geboortebewijs en het regelen van een verhuizing. “Een website moet wel voor iedereen bruikbaar zijn”, aldus Roel van Houten van Viziris. “Er wordt geen vooruitgang geboekt in de toegankelijkheid en dat betekent dat grote groepen mensen die niet zo digivaardig zijn nu door onwil, onvermogen en onkunde systematisch op achterstand worden geplaatst.”
In de toekomst zal de toegankelijkheid van websites van overheden en dienstverleners ook op andere momenten nadrukkelijk aan de orde worden gesteld. Op dit momenten ligt er een wetsvoorstel tot Wijziging van de Telecommunicatiewet van minister Verhagen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor. Daar willen wij bereiken dat wettelijk wordt vastgelegd dat e-loketten van overheden en dienstverleners binnen vijf jaar toegankelijk zijn.
Op woensdag 1 december vindt in de Tweede Kamer de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken plaats. Het rapport met aanbevelingen en de lijst van 33 onderzochte gemeenten is vandaag aan de Tweede Kamer gezonden.
Het rapport in toegankelijk pdf formaat Quickscangemeente24112010
Het rapport in Word formaat Quickscangemeente24112010
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Roel van Houten (Viziris) 030 - 299 28 78 of info@viziris.nl
Ga naar boven