Viziris Ooglijn

Auteursrechten

Trajectperiode: vanaf 2001

De huidige Europese wetgeving over auteursrechten voorziet in clausules die uitzonderingen mogelijk maakt om informatie om te zetten naar andere leesvormen. De wetgeving is echter zo geformuleerd dat er enorme verschillen zijn in de uitvoering door de verschillende Europese landen. Er zijn onduidelijkheden in het internationaal uitwisselen van informatie in andere leesvormen onder het auteursrecht. Binnen auteursrechten is het noodzakelijk dat ook binnen Digital Rights Management (technische maatregelen voor de bescherming van digitale documenten) de toegankelijkheid gewaarborgd blijft.De huidige Europese wetgeving is in 2003 afgerond; de Europese Unie laat de komende jaren een evaluatie uitvoeren van de wet.

Viziris werkt op dit onderwerp samen met de Europese Blinden Unie; de Engelse blindenorganisatie is de trekker van dit dossier en heeft daar medewerkers voor vrij gemaakt om oplossingen tot stand te brengen. Viziris draagt bij aan de Europese lobby en zet zich in vanuit de Nederlandse situatie.

Doelstelling:

Mensen met een visuele beperking moeten niet belemmerd worden in de toegang tot gedrukte en digitale informatie. Lobby om dit in wetgeving met betrekking tot auteursrechten voldoende en toekomstgericht te garanderen blijft noodzakelijk.

Stand van zaken:

Datum Ontwikkeling Meer info
november 2007

Nieuwe Regeling Toegankelijke lectuur voor leesgehandicapten tussen het Nederlands Uitgevers Verbond (NUV), de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) en Dedicon.

Nieuwe regeling aangepaste lectuur (801,6 KB)
 
juli 2007 Internationale Zaken onder de loep Bekijk het kortschrift van juli 2007 (7,9 MB)
 
januari 2004

Nieuw artikel 15i wordt ingevoegd in de Auteurswet.

Artikel 15i, Auteurswet sinds 1912 (23,5 KB)
 
Ga naar boven
Zoekformulier

Toegankelijkheid:

© viziris.nl
Disclaimer